Kaçış Rotanızı Planlamak
Evinizde yangın çıkması durumunda karanlık ve zor koşullarda dışarı çıkmanız gerekebilir. Kaçış rotanızı önceden planladıysanız ve nereye gideceğinizi biliyorsanız, yangından kaçmak çok daha kolay olacaktır. Planladığınız kaçış yolunun herhangi bir engel içermediğinden ve sizi tökezleyebilecek gevşek zemin kaplamaları olmadığından emin olun. Evdeki herkes kaçış yolu konusunda bilgilendirilmelidir.
Eğer ciddi hareket etme güçlükleriniz varsa, yatak odanızın zemin katta ve bir çıkışa mümkün olduğunca yakın olmasını düşünebilirsiniz. Kaçmak için yardıma ihtiyacınız varsa, yatağınızdan sesli uyarı, dahili telefon veya telefon gibi yardım çağırmak için bazı araçlarınız olması çok önemlidir.
Ayrıca, yardım çağırmak veya insanlı bir kontrol odasına bir sinyal göndermek için telefon hattınızda otomatik olarak arama yapacak sistemler de mevcuttur. Mevcut birçok acil çağrı/alarm sisteminin detayları, konuyla ilgili bir kitapçık hazırlayan Engelli Yaşam Vakfı’ndan alınabilir.
Yangın Anında Ne Yapmalı
Hepimiz evimizde yangın çıkmasını engellemeye çalışıyoruz. Ancak bir yangının başlaması için yalnızca korumasız veya dikkatsiz bir an gerekir. Birkaç dakika sonra eviniz dumanla dolabilir. Duman ve dumanlar, özellikle bazı mobilyalardan çıkan son derece zehirli dumanlar öldürebilir. Dışarı çıkmak için sadece kısa bir süreniz olacak. Akıllıca kullanın ve panik yapmamaya çalışın.
- Güvenli bir şekilde yapabiliyorsanız, yangının başladığı odanın kapısını ve arkanızdaki diğer tüm kapıları kapatın. Bu, dumanın yayılmasını geciktirmeye yardımcı olacaktır.
- Kapalı bir kapıyı açmadan önce, dokunmak için elinizin tersini kullanın. Isınıyorsa açmayın – yangın diğer tarafta olabilir
- Herkesi olabildiğince çabuk dışarı çıkarın. Değerli eşyalarınızı veya eşyalarınızı almaya çalışmayın. Mümkün olduğunca güvenli bir şekilde çıkış yapın ve panik yapmamaya çalışın.
- Bir itfaiye görevlisi size güvenli olduğunu söyleyene kadar asla evinize geri dönmeyin.
Yangın çıkana kadar beklemek yerine kaçış rotanızı planlamış olmanız size yardımcı olacaktır. İtfaiyeyi bir komşunun evinden veya cep telefonundan 110’dan arayın. Yangının adresini açıkça belirtin.
Ateş Kaçış Yolunuzu Keserse Ne Yapmalısınız
Kolay değil ama sakin kalmaya çalışın. Hayatta kalmanıza yardımcı olmak için enerjinizi saklayın
- Alev veya duman nedeniyle dışarı çıkmanız engelleniyorsa, ateşe en yakın kapıyı kapatın ve boşlukları kapatmak için havlu veya çarşaf kullanın. Bu, dumanın odanıza yayılmasını önlemeye yardımcı olacaktır.
- Pencereye git. Oda dumanlı hale gelirse, zemin seviyesine inin – duman yukarı doğru yükseleceğinden zemine daha yakın nefes almak daha kolaydır.
- Pencereyi açın, itfaiyeyi uyarabilecek başkalarının dikkatini çekmeye çalışın. İtfaiyeyi bekleyin, birkaç dakika içinde gelirler.
- Ani tehlikedeyseniz ve odanız yerden çok yüksek değilse, pencereden düşmenizi engellemek için minderleri veya yatakları aşağıya bırakın.
- Önce ayaklarınızı kaldırın ve kendinizi düşürmeden önce kollarınızın tam uzunluğuna kadar indirin.
Uyku Zamanı
Evde yangınların çoğu gece başlar. Sizi ve ailenizi güvende tutmaya yardımcı olmak için yatmadan önce bir yangın güvenliği rutininiz olduğundan emin olun. İşte her gece yapmanız gereken birkaç basit şey:
- Açık kalacak şekilde tasarlanmamış tüm elektrikli aletleri kapatın ve fişini çekin. (Çok kolay takılıp çıkarılabilen özel tasarım fişler mevcuttur. Bu cihazların detayları Engelli Yaşam Vakfı’ndan temin edilebilir.
- Hala yanan sigara veya boru olmadığından emin olun. Yatakta asla sigara içmeyin
- Küllükleri boşaltmadan önce içindekilerin soğuk olduğundan emin olun.
- Portatif ısıtıcıları kapatın
- Tüm odaların kapılarını kapatın