wlogo

Acil Durum Yangın Tahliye Planı (FEEP), yangın durumunda tüm personelin yapması gerekenleri ve itfaiyeyi arama düzenlemelerini içeren yazılı bir belgedir. FEEP ile ilgili herhangi bir ilgili bilgiyi içerebilir.

Genel Yangın Bildirimi Küçük tesisler için bu, personelin ve ilgili kişilerin okuyabileceği ve içeriğine aşina olabileceği konumlara asılan basit bir yangın eylem işareti şeklini alabilir.

Personel Yangın Bildirimi Yüksek yangın riskleri veya büyük tesisler, yangın riski değerlendirmesinin bulgularını, önemli ölçüde risk altındaki personeli ve konumlarını dikkate alan daha ayrıntılı acil tahliye planına ihtiyaç duyacaktır. Ayrıca, yangın durumunda izlenecek rutinin açık ve özlü talimatlarını veren uyarılar göze çarpacak şekilde asılmalıdır.

Çoğu durumda, yangın eylem planını uygulayacak kişileri atamalı ve onlara yangınla mücadele ve tahliye prosedürleri konusunda yeterli eğitimi vermelisiniz. Uygun olduğunda aşağıdaki maddeler dikkate alınmalıdır:

Yangın Tahliye Stratejisi

Risk değerlendirmeniz ve sahip olduğunuz veya almayı düşündüğünüz diğer yangın önlemleri ışığında bina tahliyesini nasıl düzenleyeceğinizi düşünmelisiniz.

Eşzamanlı Tahliye

Çoğu binada, yangın durumunda tahliye, herkesin bir yangın keşfedildiğinde verilen uyarı sinyaline tepki vermesi ve ardından kaçış yoluyla binadan uzakta güvenli bir yere gitmesi yoluyla olacaktır. Bu, eş zamanlı tahliye olarak bilinir ve normalde yangın uyarı sistemi üzerinden genel alarmın çalmasıyla başlatılır.

Dikey Aşamalı Tahliye

Bazı daha büyük karmaşık tesislerde, acil durum düzenlemeleri, yangın nedeniyle ani risk altında olmayan kişilerin tahliyeye başlamayı geciktirmesine izin verecek şekilde tasarlanmıştır. Başlangıçta sadece yangına en yakın alan boşaltılarak ve diğer insanları beklemeleri için uyararak tahliyeye başlamak uygun olabilir. Bu normalde yangının bulunduğu katın ve üstündeki katın hemen boşaltılmasıyla yapılır. Daha sonra kaçış yollarında tıkanıklık olmaması için diğer katlar birer birer tahliye ediliyor. Gerekirse, kalan insanlar daha sonra tahliye edilir. Yangın uyarı sistemi, birbirinden farklı iki sinyal (uyarı ve tahliye) verebilmeli veya uygun sesli mesajlar verebilmelidir. Hastanelerde ve bakım evlerinde yatay aşamalı tahliye: zemin bir dizi yangına dayanıklı bölmeye ayrılabilir ve bina sakinleri yangına karışan bölmeden bitişik bölmeye taşınır ve gerekirse tekrar taşınır. Yangın durumuna bağlı olarak, sonunda dikey tahliyeyi düşünmek gerekli olabilir. Bu tür bir tahliyenin gerektirdiği fazladan zaman nedeniyle, başka yangın önlemleri gerekebilir. Bunlar şunları içerir:

Personel Alarm Tahliyesi (Sessiz Alarm)

Bazı durumlarda, genel bir alarmın acil tahliyeyi başlatması uygun olmayabilir (Sinema ve Tiyatrolar). Bunun nedeni, hazır bulunan halkın sayısı ve personelin binaların güvenli bir şekilde tahliyesi için önceden hazırlanmış planları eyleme geçirme ihtiyacı olabilir. Bu gibi durumlarda bir personel alarmı verilebilir (yangın kayıtları, kişisel çağrı cihazları, gizli sirenler veya bir genel seslendirme sisteminde kodlanmış bir ifade vb.). Personel alarmının ardından daha genel bir alarm sinyali verilebilir ve eş zamanlı veya aşamalı tahliye başlatılabilir. Önceden belirlenmiş bir süre içinde manuel başlatma gerçekleşmediyse, genel alarm otomatik olarak etkinleştirilebilir.

Yerinde Savun

Bu strateji, her dairenin en az 60 dakika yangına dayanıklı bölme olduğu apartman bloklarında düşünülebilir. Hastaların yaşam destek ekipmanına bağlı olduğu ve hareket ettirilemeyeceği hastanelerde veya bakım evlerinde de düşünülebilir. Konsept, bina sakinlerinin yerinde kalmalarına ve itfaiyenin yangını söndürmesine izin verir. Yangın yayılırsa ve kontrol edilemezse, tam bir tahliye başlatacaklar. Yaşam destek ekipmanına bağlı hastalar söz konusu olduğunda, hangi seçeneğin en iyi olduğuna karar verilmelidir, kal veya hareket et, her iki durumda da hasta ciddi risk altında olacaktır.

Yalnızca yetkili bir kişinin ve yangın ve kurtarma servisinin tavsiyesini aldıysanız, yerinde savunma, aşamalı tahliye planları veya bir personel alarm sistemi kullanmayı planlamalısınız.

Toplanma Noktaları ve Yoklama

Personel önceden belirlenmiş bir toplanma noktasında toplanmalıdır.

  1. Önceden belirlenmiş toplanma noktaları düzenlenmeli ve personel yoklama alınmalıdır. Toplanma noktasından sorumlu kişi, sorumlu olduğu veya kaybolduğu tüm kişileri ve en son nerede görüldüklerini belirterek itfaiye irtibat görevlisi olarak atanan kişiye rapor vermelidir.
  2. Bir toplanma noktası için yer seçerken göz önünde bulundurulması gereken diğer bir husus, yangın çıkışı tahliye planını tam olarak anlamaktır. Bir araya getirilmesi gereken personel sayısını hesaplayın ve bina birden fazla kişinin bulunduğu bir binaysa, diğer sakinlerle işbirliği yapmanız gerekir.
  3. Çevredeki topografyaya aşina olmak da çok önemlidir.
  4. Montaj noktası, personelin yayılan ısı ve düşen döküntü tehlikesine maruz kalmaması için binadan yeterince uzakta olmalıdır. Yangınla mücadele operasyonlarına müdahale etmemeniz ve itfaiyenin faaliyetlerini tehlikeye atmamanız için yeterli alan sağlayın.
  5. Toplanma noktasından sorumlu görevlendirilen kişinin, ana girişin yakınında bulunması gereken görevlendirilmiş yangın irtibat görevlisi ile iletişim kurabilmesini sağlayacak kadar yakın olun. Bu, onunla doğrudan konuşmak veya koşucuların veya elektronik iletişimin (paket setleri, cep telefonu) kullanımı olabilir.
  6. Seçilen alan, tüm personeli barındıracak kadar geniş olmalıdır, bu bulunamazsa ek siteler düşünmeniz gerekebilir. Açık alanlar, yaya alanları gibi idealdir, otoparklar da düşünülebilir ancak tehlikelerin farkında olun.
  7. Toplanma noktası kapalı bir alanda olmamalı ve personel, yangına maruz kalan binaların yakınından geçmeye gerek kalmadan dağılabilecek durumda olmalıdır.
  8. Personelin dışarıdaki kıyafetlerini almadan tahliye olması muhtemel olduğundan, sert hava koşullarının dikkate alınması gerekir ve bir tür barınak veya diğer hava koşullarına karşı koruma gerekli olabilir.
  9. Personelin kafasında hiçbir şüphe bırakmadığından, bunun mümkün olduğu durumlarda uygun işaretleri kullanın.

Sağlanan Yangın Söndürme Ekipmanı

Varsa, görevlendirilmiş bir itfaiye ekibi veya herhangi bir eğitimli yetkili kişi, mümkünse uygun ekipmanla yangına müdahale etmelidir, ancak yangınla mücadele her zaman can güvenliğine ikincildir.

HİÇ BİR KİŞİYİ RİSKE ATMAYIN.

Eğitim Şart!

Acil tahliye planı, tüm çalışanların içeriğine aşina olması için sık sık eğitime tabi tutulmalı ve düzenli tahliye tatbikatları yapılmalıdır. Bu yangın eğitimini gerçekleştirmeniz gerekmektedir ve bu eğitimin sonuçlarının bir kaydını tutmanız tavsiye edilmektedir. Gelecekte eylemlerinizi kanıtlamanız gerekirse, bu size yardımcı olacaktır.

Tatbikatlar, normal tahliye yolunun mevcut olmadığı varsayılarak değişen kaçış yolları kullanılarak yapılmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir